Forbrugslån

Har du brug for at låne penge til et nyt aktiv eller en ferie, kan det være, at et langfristet lån er den rette løsning for dig. Før du begynder at ansøge om et bestemt lån, er det altid en god idé at sætte dig ind i de forskellige forhold omkring det at låne penge.

Herved har du størst chance for at finde det bedste og billigste lån for dig, og du kan undgå ubehagelig overraskelser, når du kender låneproceduren. 

Herunder bliver du guidet igennem alt det, du skal vide for at være klædt på til at ansøge om et forbrugslån.

Hvad er et forbrugslån?

Der findes mange forskellige typer af lån på nettet, som i princippet alle er lån til privat forbrug. Dog er det kendetegnende for netop forbrugslånet, at der kan lånes flere penge og med en længere løbetid.

Lån til privatforbrug er populære bankprodukter på nettet, som optages af både unge og ældre. Forbrugslån har flere kendetegn, som er til forbruges fordele:

Ingen sikkerhedsstillelse

Modsat når du optager et lån i en fysisk bank, skal du ikke stille sikkerhed for dit lån, når du optager det på nettet.

Fleksible lånerammer

Når du optager et lån i en fysisk bank, er det typisk hæftet til et aktiv (billån, huslån osv.). Med lån til privat forbrug bestemmer du selv, hvad pengene fra lånet skal bruges på. Du skal ikke forklare lånudbyderen, hvad pengene skal bruges til.

Størrelse af lånebeløb samt længde af afbetalingsperiode

Modsat SMS lån samt kviklån kan der typisk låne penge i en længere periode med et forbrugslån, hvorfor det også betegnes som et langfristet lån.

Og du har ofte mulighed for at låne flere penge med dette end de kortfristede lån.

Du kan låne op til både 300.000 DKK og mere med denne type af lån, og du har mulighed for at vælge en afbetalingsperiode på flere år.

Nemt og enkel ansøgning (både med og uden kreditvurdering)

Du kan på nettet få et totaloverblik over alle de mange lånudbydere, som tilbyder lån til privat forbrug. Du skal bruge en tablet eller computer samt dit NemID i ansøgningen. Med NemID slipper du for at indsende fysisk papirdokumentation i forbindelse med kreditvurderingen. 

Det er til din fordel, at banken foretager en kreditvurdering. Herved får du mulighed for at få et individuelt tilpasset tilbud om lån, der matcher din økonomi.

Find oversigter over forbrugslån på nettet

Du finder hjælpsomme og brugbare oversigter over disse lån på nettet. 

Her får du et totaloverblik over de mange forskellige lånudbydere, som tilbyder denne type af lån. Dette er et effektivt redskab til at kunne sammenligne og ikke mindst udpege de udbydere, som måtte være relevante for dig.

Hver lånudbyder står angivet med sine lånevilkår samt krav til ansøger. Således kan du hurtigt få et indtryk af, hvor du kan finde det mest attraktive lån for dit vedkommende.

Der vil være forskelle på både vilkår og betingelser imellem de mange lånudbydere. Derfor anbefales det at undersøge de mange muligheder.

Det vil være tilfældet, at der ofte ses flere krav til ansøgere i forbindelse med de større lån til privat forbrug. Her kan der være krav, som både handler om, at ansøger skal have en minimum husstandsindkomst, eller at vedkommende skal have fast arbejde for at kunne ansøge om lån.

Det kan være, at du er på udkig efter en lånudbyder, som tilbyder lån med specifikke krav, som passer til dig.

Dette kan du effektivt få et overblik over, når du benytter dig af disse websider med oversigter over forbrugslån.

Dette skal du vide om renten på forbrugslån

Eftersom forbrugslån ofte er forbundet med en kreditvurdering, der giver indsigt i ansøgers privatøkonomiske forhold, vil renterne på disse lån ofte være lavere. Dette er attraktivt for mange kunder, som i forvejen har en sund og stabil økonomi.

Renterne på disse lån vil blive fastsat individuelt og vil være baseret på ansøgerens økonomi. Som tommelfingerregel kan du gå ud fra, at des bedre og sundere økonomi du har, des lavere rente har du mulighed for at få på dit lån.

Dette er fordelen ved, at lånudbyderne på nettet kreditvurderer dig i forbindelse med en ansøgning om lån. Herved får udbyderen indblik i din økonomi (i form af årsopgørelse samt seneste lønsedler).  

Derfor kan 2 personer, som har ansøgt om præcist det samme lån med hensyn til lånebeløb og løbe opleve, at de får 2 forskellige tilbud på lån til privat forbrug.

I langt de fleste tilfælde vil typen af rente være variabel.

Variabel rente betyder, at renten på lånet følger markedsrenten. Denne type af rente er billigere for dig som forbruger sammenholdt med den faste rente.

Du kan altid se i hvilket interval, renterne på forbrugslån befinder sig hos de mange lånudbydere. 

Selvom du har fundet en lånudbyder, som kan give dig en fordelagtig, lav rente, skal du huske at kigge på lånets samlede omkostninger for at kunne vurdere, hvorvidt dette lån er billigt og godt for dig.

Den fleksible og enkle ansøgnings- og godkendelsesprocedure

Du kan finde forbrugslån med og uden kreditvurdering. Dette har tidsmæssigt og teknisk betydning for ansøgnings- og godkendelsesproceduren.

Når du ansøger om et langfristet lån med et større lånebeløb, kan der finde en kreditvurdering sted. Dette er det primære element, som adskiller forbrugslån fra de øvrige typer af lån, når det kommer til ansøgningsproceduren. Med en kreditvurdering vil der gå en anelse længere tid på at få svar på din ansøgning om lån sammenholdt med de kortfristede lån med straks svar og automatisk godkendelse. 

Proceduren fra ansøgning til godkendelse foregår således:

 1. Du finder det rette lån for dig og indtaster lånebeløb og løbetid
 2. Du skal indtaste dine private oplysninger
 3. Du godkender ansøgningen ved brug af NemID 
 4. Lånudbyderen foretager en kreditvurdering ved at indhente de nødvendige, økonomiske oplysninger om dig
 5. På baggrund af en individuel vurdering får du et tilbud om lån

NemID er det helt store, effektive redskab i denne forbindelse, som sparer både dig og banken for tid. Du giver automatisk banken tilladelse til at tilgå dine økonomiske oplysninger, når du anvender nøglekortet i din ansøgning. Herved slipper du for at skulle finde dine lønsedler og årsopgørelser frem, sende dem til banken og afvente på svar.

Når du ønsker at godkende et bestemt tilbud om et langfristet lån, er det ligeledes NemID, du skal anvende.

Der går typisk 1-2 hverdage, fra du har afsendt din ansøgning om langfristet lån, til du vil modtage et tilbud. 

Sådan finder du det bedste forbrugslån

Når renterne fastsættes i forhold til individuelle forhold, kan du finde det bedste lån for dit vedkommende ved at forholde dig til din privatøkonomi.

Tommelfingerreglen er, at des mere realistisk et lån du ansøger om, des større mulighed har du for at få det bedste lån.

Med realistisk menes der, at din ansøgning om lånets størrelse skal matche dine privatøkonomiske forhold. Det kan altid svare sig at være realistisk i din ansøgning om lån. Dette har både betydning for at få et godt tilbud om lån samt stor betydning for at højne dine tilbagebetalingsmuligheder. 

Den bedste måde at få skabt et indblik i din økonomi på er ved at lægge budget. Du har 2 muligheder i denne forbindelse – enten ved selv at lægge budget ved at trække udgifter fra indtægter eller ved at anvende en låneberegner. 

Hos flere lånudbydere på nettet kan du benytte en såkaldt låneberegner, som er et oplagt redskab og budgetskabelon, du nemt kan indtaste dine oplysninger i.

Resultatet af budgetlægningen giver dig et indtryk af, hvor stort et lån du har mulighed for at optage og tilbagebetale. 

Herunder får du et overblik over de måder, du kan få tilbud om det bedste forbrugslån på:

 • Det bedste lån afhænger af individuelle forhold
 • Læg budget og få indblik i størrelsen af det lån du kan ansøge om og få en god rente på
 • Være realistisk i din ansøgning om lånebeløb så du kan blive gældfri igen
 • Sammenlign flere lån hos forskellige lånudbydere

Det sidste punkt er et godt redskab, der både kan hjælpe dig til at finde det bedste samt det billigste lån. Det er altid en god idé at undersøge flere lånemuligheder, så du kan udpege det, der måtte være det bedste for dig.

Sammenlign lån og find billige forbrugslån

Det kan svare sig at være grundig i din undersøgelse af de mange muligheder for langfristede lån til privatforbrug på nettet. Dette kan spare dig penge på både lang og kort sigt.

Det første lån du finder, vil sjældent være det bedste og billigste for dig.

Når du modtager et tilbud på et lån, får du en oversigt over alle lånets detaljer.

Dette kan være uoverskueligt at skulle navigere i for at finde de tal, som kan fortælle dig om, hvilket forbrugslån der samlet set vil være det mest fornuftige for dig at godkende.

Heldigvis findes der et nøgletal i denne forbindelse, som er beregnet til at kunne udpege det billigste lån i blandt flere mulige. Dette kaldes ”Årlige Omkostninger i Procent” (ÅOP).

Det er Finanstilsynet, som har det overordnede ansvar på området for banker, og de fører løbende kontrol med også det digitale marked for lån. 

Det er et krav fra dette statslige tilsyn, at bankerne skal synliggøre et låns samlede omkostninger i et procenttal. Derved skabes der gennemsigtighed overfor forbrugerne, der således kan få et konkret indtryk af et låns omkostninger. Procenttallet ”ÅOP” er oplagt at sammenligne flere lån med.

Når du sidder med flere potentielle lån, skal du bruge ÅOP til at finde det billigste lån.

Det lån der har den laveste ÅOP, vil være det billigste lån for dig at godkende.

Forbrugslån som 18 årig eller ældre?

Når du undersøger de mange muligheder for lån hos de forskellige lånudbydere på nettet, vil du opleve forskellige alderskrav til ansøgerne.

De typiske alderskrav er følgende:

 • 18 år
 • 19 år
 • 21 år
 • 23 år

I enkelte tilfælde har lånudbydere 25 år som minimumalder til deres ansøgere. 

Eftersom forbrugslån giver mulighed for at låne flere penge, vil alderen ikke altid være eneste krav til ansøgerne. Også fast arbejde eller husstandsindkomst kan være i blandt kravene. 

Der kommer konstant nye onlinebanker til på markedet for lån, og dette har stor betydning for konkurrencen på området.

De nye lånudbydere er med til at udvide lånemulighederne. Derved er der flere muligheder i dag for at optage selv større lån som 18årig. 

Det er til fordel for forbrugerne, at hvis de skulle være afskåret fra at ansøge om lån hos én udbyder, kan de fortsætte med at undersøge markedet og finde andre udbydere, som de kan ansøge om lån hos.

Før du begynder at ansøge om et langfristet lån, er det vigtigt, at du sætter dig ind i hele lånet med hensyn til betingelser og omkostninger.

Værd at vide om omkostninger på forbrugslån

Det er ikke nok isoleret set kun at fokusere på f.eks. renten for at vide, hvad et lån koster dig.

Et lån vil altid være hæftet med flere forskellige typer af omkostninger, som både kan være engangsbetalinger eller tilbagevendende omkostninger.

Når du kender til de mange forskellige omkostninger på forhånd, minimerer du risikoen for ubehagelige, økonomiske overraskelser, når først du har optaget et lån. 

Du kan komme ud for følgende betalinger i forbindelse med forbrugslån:

 • Renten 
 • Månedlige gebyrer
 • PBS-oprettelsesgebyr
 • Faktura gebyr
 • Stiftelsesomkostninger 
 • Evt. rykkergebyr hvis en betalingspost ikke er overholdt 
 • Gebyr for ekstraordinær indfrielse af lån

Som det ses, er der flere forskellige omkostninger forbundet med et lån. Det er ikke nødvendigvis alle betalinger, som et bestemt lån har. Du kan finde lån, som f.eks. sparer dig for stiftelsesomkostningen. 

Også i denne forbindelse kan det svare sig at undersøge de mange lånemuligheder, da der er stor konkurrence på markedet for lån til privat forbrug.

Uanset hvilken type af forbrugslån du sidder med, er det altid en god idé at læse det med småt. Derved er du bedst mulig forberedt på at optage et lån og tilpasse det i forhold til din privatøkonomi, så du kan overholde alle betalingsposter og blive gældfri igen.